Aleksandar Vučić: Važno je čuvati mir

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz“ govorio je o odluci Suda u Beogradu da na slobodu pusti Edina Vranja, ali i situaciji u BiH, “Otvorenom Balkanu”, Miloradu Dodiku, lideru SNSD-a i članu Predsjedništva BiH, autoputu Beograd – Sarajevo, ekonomskoj saradnji, međusobnom razumijevanju…

Brojne optužnice

Govoreći o slučaju Edina Vranja, koji je prekjučer pušten iz pritvora na slobodu, upravo zaslugom predsjednika Srbije, Vučić nam je rekao da ne može komentirati pojedinačne slučajeve, ali je inicijativa bila da se sjedne i razgovara.

– Bila je inicijativa da tužilaštva Srbije i BiH sjednu i razgovaraju. Postoji nešto što i 30 godina nakon ratnih sukoba opterećuje odnose dvije strane. Rekao bih, mnogo više što bi neko želio da prizna. A to je činjenica da mnogi Srbi ne znaju da li se nalaze na nekom optužnom aktu BiH, kao i što mnogi Bošnjaci nisu znali da li se nalaze na nekoj od krivičnih prijava. Za optužnicu su mogli da znaju, ali za neku od krivičnih prijava koju je podnio bilo ko, a koja se nalazi u policiji, po kojima mora da se postupa, nisu. Naša ideja je bila, a to sam iznio i Seržu Bramercu (Serge Brammertz) i svima drugima, sljedeća: “Dajte, ljudi, da jedanput s tim prekinemo! Dajte da bude jasno i jednoj i drugoj strani ko se nalazi na optužnicama i krivičnim prijavama i dajte da pokušamo da to uradimo, da, ako za 26 godina i, u nekim slučajevima 30 godina, nismo neka lica procesuirali, dajte da pokažemo povjerenje jedni u druge i da prepustimo to bh. tužilaštvu, a naknadno, razumije se, i bh. pravosudnim organima – kazao je Vučić.

Prema njegovim riječima, Srbija je to uradila „bez namjere da bilo koga u Sarajevu pitamo i ucjenjujemo hoće li oni da urade isto“.

– Ovo je bio jednostrani akt naše volje, za koji mislim da je važan i da je donio veće povjerenje i kod Bošnjaka i kod Hrvata iz BiH, koji bi trebalo da se slobodno kreću širom Evrope, a, naravno, da se prije toga slobodno kreću regionom i da mogu mirno i normalno da dolaze u Srbiju. Mislim da je to važan korak i važna karika u lancu stvaranja većeg povjerenja između nas i zato sam bio u potpunosti za to. I ne samo da se ne kajem i ne samo da ne morate da tražite reciprocitet, dovoljno je da pokažete svoju dobru volju, a ja se nadam da će dobra volja biti i s druge strane. Ako je i ne bude, ne mislim da je to posebno važno. Važno je da danas možemo da pozovemo svakoga u goste i da svako od Bošnjaka iz Srbije može da pozove svog bošnjačkog prijatelja, rođaka, bilo koga da dođe u Srbiju – rekao je Vučić.

Politika optužbi

Na pitanje da prokomentira posljednje zapaljive izjave Milorada Dodika, lider SNSD-a i člana Predsjedništva BiH, koji je čak u Predsjedništvo BiH doveo harmonikaša, Vučić je rekao da „neće i ne želi da govori protiv Milorada Dodika niti želi da se miješa u unutrašnje odnose u BiH“.

– Mogu da govorim, iz ugla regionalne stabilnosti, šta bih volio da bude. Imao sam jučer (ponedjeljak, op. a.) veoma naporan dan, čak bih vas i lagao kada bih rekao da sam mnogo toga vidio. Ono što je za Srbiju najvažnije, što je za mene lično veoma važno, jeste da pokušamo da razgovaramo stalno i da nam ne bude jedina politika optužba na račun drugoga. Ja sam slušao i vidio kada je objavljeno da je moguće da, kada objelodanimo sve krivične prijave, a ovdje je riječ od 28 krivičnih prijava, mi to radimo da bi se izvukli srpski zločinci. To je toliko besmisleno jer mi to čak nismo ni tražili. Pitali smo, želite li da na isti način i vi postupite. Ako želite, želite, ako ne želite, onda ne želite. Ovo samo pokazuje da, šta god uradili, kakvu god dobru stvar uradili za odnose međusobnog povjerenja, boljeg razumijevanja, ako hoćete, na kraju krajeva, jednostavnijeg i boljeg života za pojedince i u BiH i u Srbiji, opet to ne možete da uradite zato što je medijska fokusiranost i fokusiranost političara uvijek na lošim stvarima. Ne postoji stvar koju bih mogao da uradim, ili bilo ko drugi, a da neko kaže, izvinite, to je dobro, vrijedno, zarad boljih odnosa. To sve govori o tome koliko smo daleko otišli u svemu tome – istakao je Vučić.

Što se tiče situacije unutar BiH, Vučić kaže da Srbija, u skladu s Dejtonskim sporazumom, ima specijalne veze s Republikom Srpskom.

– Poštujem rukovodstvo RS, ne bih da govorim ništa protiv njih, ali ne govorim, kao što ste primijetili, ni ništa protiv bošnjačkog i hrvatskog rukovodstva. To je moj princip. Ako nešto oni žele da kažu protiv mene, to je uredu, ali ja ne želim ništa da govorim protiv njih – dodao je.

Na pitanje je li zabrinut za stanje u Bosni i Hercegovini, predsjednik Srbije nam je kazao:

– O tome sam govorio posebno kada smo bili u Sloveniji, ne toliko na samom Samitu o zapadnom Balkanu, već na našem partijskom skupu Evropske narodne partije. Tu kada sam slušao razlike i istupe pojedinaca, pošto sam bio jedan od rijetkih koji su slušali sve govornike iz BiH i svih dijelova našeg regiona, baš sam bio zabrinut, jer sam vidio potpuno različita viđenja, drugačiji sadržaj suštinskih stvari o kojima su ljudi koji su dolazili iz BiH govorili. Ali za nas je strašno važno da čuvamo mir i za nas je strašno važno da gledamo kako da ekonomski sarađujemo.

Kada je u pitanju „Otvoreni Balkan“, na koji pojedinci u BiH i dalje skeptično gledaju, predsjednik Srbije kaže da se pita zašto bi bilo ko, a posebno od Bošnjaka, imao bilo šta protiv te ideje.

– Mi danas radimo s Albanijom i Sjevernom Makedonijom na projektu da tokom 2023. godine potpuno izbrišemo granice za ljude koji prelaze preko tih granica. Imate međunarodno ustanovljene granice, dakle, međunarodno priznate zemlje, i BiH i Srbija, itd. Ali vi time olakšavate i Bošnjacima koji bi iz Pazara, Sjenice, Tutina uvijek došli u BiH, ili obrnuto. Imate veliki broj Srba koji bi iz Bijeljine, Banje Luke da idu za Beograd bez granica, i obrnuto. To bi sve značilo našim ekonomijama – potcrtao je Vučić.

Godine rata

Tvrdi da će Srbija s Albanijom i Sjevernom Makedonijom imati potpuno otvorene granice za kamione koji će imati jedinstvene radne dozvole, što je važno za tržište Balkana.

– A što nemamo s Bosnom i Hercegovinom? Ja moram da pitam, osim činjenice da neko priča gluposti kako je to, kada nas u Srbiji napadaju, velikoalbanski projekt, a svugdje drugo je to velikosrpski projekt. Ja samo molim da vi pitate, eto, pitajte ih vi šta im smeta u tom projektu i šta je velikosrpsko u tom projektu. Šta god da uradimo, da ne znam šta kažemo, uvijek će biti sve velikosrpsko. Da li je to jedini argument koji neko ima? Da li neko 30 godina nakon rata ne može da razumije da mi moramo da se ekonomski povezujemo i da će to naše izjednačavanje poreza, carina, podsticaja za dolazak investitora donijeti mnogo više drugim zemljama u regionu nego Srbiji – istakao je Vučić.

Ne vidim smisao odbijanja „Otvorenog Balkana“

Vučić kaže da je „Otvoreni Balkan“ prilika da svi mogu da zarađuju više.

-Ne vidim smisao odbijanja “Otvorenog Balkana”. Sve mogu da shvatim. I borbu za izbore. Borbu za glasove. Sve mogu da shvatim, ali ovo protiv “Otvorenog Balkana”, ova hajka koja se vodi, to zaista ne mogu da razumijem. Još nisam čuo ni jedan jedini jasan argument protiv toga. Oni će da kažu, mi imamo Berlinski proces. I neka kažu. Imamo. Berlinski proces je ok. Ali ovo je više od Berlinskog procesa. Ovo nam otvara još bližu saradnju i šire mogućnosti i veće povjerenje. I ovo mi sami pravimo. I sami odlučujemo – kazao je Vučić.

Približit ćemo time Sarajevo i Beograd

Vučić kaže da Srbija tokom sljedeće godine završava autoput do Požege.

-Odatle možemo da radimo od Kotromana do Višegrada autoput. Odatle je samo 100 kilometara, 97-98 kilometara, zavisi koji pravac uzmete do Sarajeva. Mi time postižemo dvije velike stvari. Približit ćemo time Sarajevo i Beograd da će biti na manje od tri sata, i to normalne vožnje. Ali ne samo Sarajevo i Beograd, jer ima mnogo Sarajlija koji vole Beograd i mnogo Beograđana koji vole Sarajevo. Time ćemo da uradimo još jednu stvar. Približit ćemo i Novi Pazar i Sarajevo. I time će naši Bošnjaci, Bošnjaci iz Srbije da se osjećaju jednako blizu i Beogradu i Sarajevu i nikakvih problema neće biti. Vidjet će da njihova država Srbija brine o njima. Mi nemamo problem s tim. Želimo samo da budemo spojeni i da spojimo naše ekonomije. Ako počnemo da radimo, ako se okrenemo ekonomiji, onda će mnoge druge priče postati manje važne – zaključio je Vučić.

(AVAZ/PRESS)

pressmedia.ba