Komšić: Bosne i Hercegovine će biti i s Dodikom, a i bez njega

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić poručio je danas iz New Yorka članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku da on nije neophodan da bi BiH funkcionirala.

“Ove zemlje će biti i s njim, a i bez njega, pogotovo”, rekao je Komšić, koji je na taj način odgovorio na Dodikove prijetnje raspadom države ukoliko generalni sekretar UN-a ne zabrani obraćanje Komšiću na 76. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Komšić bi se večeras trebao sastati s generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom, a tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama Komšić će imati još nekoliko sastanaka sa zvaničnicima.

Dodik je ranije danas izjavio da Komšić za odlazak u New York i obraćanje Generalnoj skupštini UN-a nije dobio saglasnost. On je rekao da je Komšić privatizirao funkciju te da je trebao naglasiti da na sjednicu dolazi individualno, a ne kao član Predsjedništva BiH.

“Pošto vidim da se najavljuju sastanci i njegovo obraćanje, to govori da se UN upetljao u rasturanje BiH i njen raspad. UN je tako dao mogućnost da se sluša samo jedna strana ozlojeđena svojom pozicijom”, rekao je Dodik.

bhrt.ba