SDA traži da se povećaju plate ministrima i parlamentarcima, populistički tvrde da to čine zbog slabih plata u Graničnoj policiji BiH

Klub zastupnika SDA danas je predložio amandmane na državni budžet, a koji se u krajnju ruku mogu ocijeniti ne samo populističkim već i bezobraznim. SDA u suštini predlaže povećanja plata imenovanim i izabranim zvaničnicima, dakle ministrima, parlamentarcima i direktorima u državnim institucijama, pod krinkom povećanja plata policijskim službenicima piše PRESS.

Zastupnici SDA predložili su oko 10,85 miliona KM veći budžet za bruto plaće i naknade, konkretnije za povećanje osnovice za plaće zaposlenim u institucijama BiH. Istovremeno je, između ostalog, predviđeno umanjenje tekućih transfera i pet miliona KM manje sredstava za borbu protiv pandemije koronavirusa.

U praksi ovo znači da će podići osnovica za sve uposlene u institucijama Bosne i Hercegovine, a što uključuje i imenovane i izabrane zvaničnike. Ukoliko ovi amandmani budu usvojeni njima će se omogućiti rast plata svim državnim službenicima zaposlenim u institucijama BiH počevši od Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH, Parlamentarne skupštine BiH i tako dalje. Pored ministara, parlamentaraca i direktora, ovi amandmani odrazit će se i na rast plaća savjetnika ministara, članova Predsjedništva BiH i ostalih službenika koji rade na mandat.

Tvrditi kako su amandmani predloženi zbog niskih plaća u Graničnoj policiji BiH, odnosno jer se niko ne želi zaposliti u Graničnu policiju BiH, samo govori do kojih granica može ići populizam SDA. Amandmanima SDA plaće policajaca povećati se tek za oko 60 KM dok će plaća ministara i parlamentaraca – istim amadmanima – biti povećane za oko 400 KM.

Treba imati na umu i da SDA namjerava oko 5 miliona KM ovih sredstva uzeti s koda sredstava za borbu protiv pandemije koronavirusa. To čini ona ista stranka – SDA – koja nije nabavila niti jednu vakcinu prijeko potrebnu građanima Bosne i Hercegovine. Ako pogledamo tempo imunizacija stanovništva onda dolazimo do logičnog zaključka kako u budžetu državnih institucija moraju ostati sredstva za borbu protiv pandemije koronavirusa.

(PRESS)

pressmedia.ba