Grubeša poslao oštru poruku: Komšić je uzurpator s kojim ne dijelim mišljenje u vezi bilo koje teme

Josip Grubeša, ministar pravde Federacije BiH, kazao je za N1 kako je Željko Komšić uzurpator s kojim ne dijeli mišljenje u vezi bilo koje teme. Istakao je kako HDZ ne produbljuje podjele u BiH svojim prijedlogom izbornog zakona, a da su presude suda u Strazburu ispoštovali na način da se “Rom može kandidirati za hrvatskog člana Predsjedništva”.

“Simptomatično je da svaki prijedlog koji dođe od HDZ-a se dočeka kao apriori nešto loše. Imamo radnu grupu u kojoj svi iznose svoje prijedloge. Nije mi jasno zašto se odmah u startu samo HDZ-ovi prijedlozi osporavaju”, rekao je Grubeša.

Na konstataciju da će “hrvatski član” biti izabran, prema njihovom prijedlogu, iz područja gdje je HDZ dominanatan, kazao je: “Možda se sada čini iz ove perspektive da je HDZ dominantan. Kada se radio izborni zakon niko nije mogao pretpostaviti da će Komšić na ovaj način zloupotrijebiti instituciju hrvatskog člana Predsjedništva jer se i tada išlo na neko povjerenje. HDZ je došao s prijedlogom neka i drugi dođu sa svojim. Na hrvatskim područjima se stalno događa situacija da nama nameću predstavnike. Pustite ih neka biraju svoje”, rekao je Grubeša.

Dodao je kako “možda ljudi u budućnosti, kada bi imali slobodu, ne bi bili koherentni unutar jedne političke stranke”, kao što je to sada slučaj sa HDZ-om,

“Kada bi bilo obrnuto, kada Hrvati i Srbi mogli birati Bošnjacima predstavnike, vidjeli biste kako bi se smanjio broj političkih stranaka Bošnjaka”, kazao je.

pressmedia.ba