Objavljeno pet javnih poziva u KS za podršku sektoru privrede

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je pet javnih poziva iz Godišnjeg plana provođenja programa razvoja male privrede u KS za 2021. godinu. Pozivima se osigurava kontinuirana podrška sektoru privrede.

Riječ je o pet poziva ukupne vrijednosti 5.880.000 KM.

Prvi objavljeni poziv je za izbor banaka-partnera u provođenju programa “Obezbjeđenje kreditiranja pod povoljnijim uslovima”. Ovim Javnim pozivom vrši se izbor do tri banke za realizaciju kreditne linije uz stopostotnu subvencioniranu kamatnu stopu, a ukupan iznos kreditnih sredstava koji se planira realizirati kroz ovu kreditnu liniju je najmanje 90 miliona KM.

Ostala četiri javna poziva namijenjena su privrednicima.

Javni poziv po programu “Poticaj za unapređenje IT preduzetništva u svrhu zapošljavanja” namijenjen je IT kompanijama koje će realizovati interni program/projekt obuke i osposobljavanja kadrova u svrhu unapređenja njihovog znanja i upotrebe savremene informacijske i komunikacijske tehnologije, te kreiranja platformi za zapošljavanje polaznika obuke, u vlastitoj ili drugim IT kompanijama.

“Poticaj za unapređenje preduzetništva u domenu pružanja administrativnih usluga dominantno izvozne orijentacije” pruža podršku unapređenju, razvijanju i jačanju preduzetništva u domenu izvozno orjentisanih administrativnih usluga. Namjena poticajnih sredstava je da izvozno orjentisani subjekt tokom programa interne obuke i osposobljavanja kreira platformu za zapošljavanje polaznika obuke u skladu sa odobrenim poticajnim sredstvima.

Javnim pozivom po programu “Edukacija mladih za obrtnička-zanatska zanimanja i zapošljavanje” subvencioniraju se troškovi obrtnika za zapošljavanje mladih i provođenje praktičnog programa interne obuke i vježbi za obavljanje poslova u obrtničkoj radnji u skladu sa registrovanom osnovnom djelatnosti.

“Poticaj projektima za promociju obrtništva”namijenjen je za razvoj i afirmaciju svih obrta, očuvanje obrtničke tradicije, kulturnog i historijskog nasljeđa tradicionalnih i starih obrtničkih djelatnosti, održavanje edukacija i promocija u cilju jačanja veza između obrazovnog sistema i obrtništva.

pressmedia.ba