TUŽILAŠTVO ČEKA DA SE JAVE ŽRTVE: Ostavke u Petnici, Branislav Savić Savan nije zvanično osumnjičen

HOĆE li zbog nezapamćene afere koja danima potresa Istraživačku stanicu Petnica biti pokrenut krivični postupak, po svemu sudeći zavisi od žrtava seksualnog uznemiravanja za koje je označen Branislav Savić Savan (65), nekadašnji zaposleni u ovoj naučnoj ustanovi nadomak Valjeva.

Foto D. Milovnaović

Savić je saslušan u svojstvu građanina, u njegovom stanu policija je pronašla stotinak fotografija učenica, među kojima ima i onih eksplicitnih, a nadležno tužilaštvo pozvalo je sve polaznice petničkih seminara koje su bile njegove žrtve da se jave.

Zbog afere, pala je i prva ostavka. Direktor Nikola Božić povukao se sa pozicije prvog čoveka ove ustanove, posle mesec dana provedenih na njoj, i Upravni odbor mu je “u tome pružio podršku”. U saopštenju koje je potpisala predsednica dr Tanja Adnađević naglašeno je da UO pruža bezrezervnu podršku žrtvama i njihovim porodicama, da osuđuje svaki oblik nasilja, ali priznaje i da Petnica nije u potrebnoj meri razvila mehanizme prevencije, prepoznavanja i uzbunjivanja, u cilju zaštite od nasilja. Navedeno je i da će do izbora novog direktora ovom ustanovom upravljati UO.

Skandal u koji je umešan jedan od osnivača Petnice, Branislav Savić Savan, urednik “Petničkih sveski”, koga je nekoliko polaznica optužilo da ih je primoravao da ih nage fotografiše, iz temelja je, po svemu sudeći, uzdrmao ovu ustanovu koja je osnovana 1982. na inicijativu grupe mladih istraživača. Naučni seminari su otkazani. Rukovodioci devet naučnih seminara zatražili su neopozive ostavke aktuelne uprave, jer ništa nije preduzela uprkos upozorenjima da Savić seksualno uznemirava polaznice na konsultacijama oko priloga za “Petničke sveske”. Dugogodišnji, sada bivši direktor Vigor Majić, u medijima je izjavljivao da se nije snašao na najbolji način, a da je postupak Savića prema polaznicama – ravan zločinu.

Posle pokajničkog saopštenja i probuđene svesti članova Upravnog odbora koji su pružili podršku Božiću da se “povuče sa položaja”, logično je pitanje šta su oni sve ove godine radili od kada su izabrani s poverenjem da kontrolišu zakonitost rada ove ustanove. Da li je moguće da ništa nisu znali o onome što svi jesu, pa je svakim danom dno petničkog užasa bivalo sve dublje. Doseže i do đačkih, studentskih i rukovodilačkih dana sada skrušenog direktora u ostavci, koji je u mandatu svog prethodnika Majića bio programski direktor. Knjiži, dakle, godine i godine u Petnici.

Ishod te samokritike i javnog preuzimanja odgovornosti sasvim je očekivan kada se ima na umu da je iz zasedanja najodgovornijeg tela Petnice bila isključena javnost. I, to, na jedan članovima odbora sasvim nedostojan način. U zasedanje iza dobro zatvorenih vrata uverili su se i reporteri “Novosti”. Najpre nam je bilo potrebno vreme i “veze” da odgonetnemo mesto sednice. Pa, kada smo i pre najavljenog vremena (17.50, u utorak) stigli u Centar za promociju nauke u ulici Kralja Petra u Beogradu, u kom je zaposlena predsednica UO Petnice dr Tanja Adnađević, ona nas je udaljila iz prostorija.

– Ne, nema nikakvog sastanka, mi smo se malo duže zadržali, mada je radno vreme, kao što vidite, do 17 časova – kazala je, ne trepnuvši, dok je bilo očigledno da je materijal već na stolu, a pristigao je i direktor Božić.

– Dozvolite nam da porazgovaramo sa Božićem, sačekaćemo…

– Sačekajte napolju – ispratila nas je Adnađevićeva i zaključala ulaz.

Ubrzo je pristigao i mladi Zoran Rilak, član. Taktika da zametne trag i nije mu pošla za rukom. Odigrao je, najpre partiju flipera ispred ulaza. I, dok još kuglu nije ni uspeo da ubaci u rupu – vrata Centra za nauku su se otvorila.

– ‘Ajde, upadaj! – stigao je Rilaku poziv predsednice Adnađević. I vrata je ponovo zatvorila.

Potom je stigao Andrej Starčević.

– Zašto je novinarima zabranjeno praćenje sednice?

– Ne znam, zaista ne znam…

– Znači, Odbor zaseda?

– Da, da.

Srđan Janev i Nina Jevtić, predstavnici Petnice, kasnili su desetak minuta.

– Idete na sednicu Odbora?

– Nema sednice – stigao je usaglašen odgovor. Više u maske i nedra, nego onom ko je pitao. Slobodana Perovića, kasnije, nije ni trebalo bilo šta da pitamo. Čekali smo pred vratima. Od 17.50 do 21.00.

Povremeno su, iza, lelujale senke. Povremeno su nam se, kroz stakla, sudarali pogledi…

Članovi UO saopštili su dan posle – u sredu: zasedali smo šest sati! Ne sumnjamo, ali, uvereniji bismo bili da nisu isključili javnost. Nas bi zanimala njihova pojedinačna, kao i odgovornost direktora. NJegov izgovor da je u ruke primio vruć krompir, ne pije vodu. O Petnici, imajući na umu provedeno vreme, možda ne zna koliko i Savan, ali zna, barem, koliko i Vigor Majić.

SAVET DONOSI KONAČNU ODLUKU

O STATUSU direktora Božića u četvrtak će, ipak, konačnu odluku da donese Savet IS Petnica. Savet, kao najviše upravno i kontrolno telo ima mandat da, između ostalog, imenuje i razrešava UO. Broji 18 članova – ugledna naučna imena, sa akademikom Zoranom Kneževićem na čelu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI Novosti.rs