Antonijević: Srbija treba reći koja je bila ulogu SDB-a u zločinima u BiH i Hrvatskoj

Mislim da je neophodno da od svih koji vode Srbiju dobijemo izbalansiranu izjavu kako su izgledali zločini, koja je bila uloga Službe državne bezbjednosti i sve ono što je utvrđeno presudom,kazao je za BHRT Milan Antonijević, komentarišući presudu Stanišići i Simatoviću.

Shvatamo da je ovo prvostepena presuda, tako da će se ovaj maratonski proces nastaviti, istakao je aktivista za ljudska prava i advokat govoreći u specijalnoj emisiji BHRT-a o presudi Simatoviću i Stanišiću.

Ja sa nestrpljenjem očekujem cjelokupnu presudu, ali kada govorimo o pomaganju jedinicama koje su izvršile ratne zločine u Bosanskom Šamcu imamo dovoljno da se u Srbiji zapitamo za odgovornošcu Službe državne bezbjednosti i da su bili svjesni razmjera koje ce se desiti na terenu.

Jesu li dokumenti DB-a bili teško dostupni?

Sama struktura Službe državne bezbjednosti Srbije nalaže određeni stepen tajnosti, naročito kada se radi o svjedočenja određenih službenika logično je da budu zaštićeni, kao i brojni dokumenti koji su predavani,

[embedded content]

Antonijević se pita ustvari u kojem obimu su bili dostupni dokumenti i koliko je bilo opstrukcija od strane Srbije prema Haškom trinbunalu i Tužilaštvu.

Bio je određeni nivo saradnje. U pojedinim periodima se moglo se očitavati kao dobra, ali je nekada bilo i zastoja, Još jedna je činjenica da javsnot u našoj okolini ne prati dovoljno suđenja, tek kada je presuda u toku onda svi sumiramo i gledamo to. Treba govoriti o konkretnim presudama o zločinima i u selu Crkvine, ne samo Bosanski Šamac.

Žao mi je što povjerenje ka Haškom tribunalu i tužilaštvu ne postoji ni u jednoj od zemalja, istakao je on

I iz Sarajeva, i ranije iz Hrvatske, da ne zaboravimo i Beograd koji burno reaguje na svaku presudu. Evo na ovu nemamo rekacija. Možda zato što nije konačna presuda, možda zato što su oni članovi Službe državne bezbjednosti, kazao je Antonijević.

Antonijević je govorio i o dijelu presude za udruženi zločinački pothvat, te kako Stanišić i Simatović nisu dio te krivice, ali je potvrdio koliki je trenutni standard pri donošenju odluka.

Ograničavanje na Bosanski Šamac govori samo o visokom standardu koju uzimaju sudije i tužilaštvo pri određivanju konkretne odgovornosti i lekcija koje se uče iz ovog najdužeg suđenje. Geografsko određene, navođenje konkretni zločina, pomaganje koje su počinili tokom 92′ god, govori o visokom stepenu odgovornosti koji se može utvrditi ogromnim brojem dokaza, naglasio je on.

bhrt.ba